Ziekte konijn

Bloed bij de urine

Bij een iets ouder niet gesteriliseerd vrouwtje wijst dit meestal op een tumor van de baarmoeder. Bedenk dat bijna alle vrouwtjes vanaf een leeftijd van 5 jaar deze tumoren ontwikkelen. Sterilisatie op jonge leeftijd is daarom zeker aan te raden.
Bij mannetjes is er meestal sprake van een blaasontsteking of blaasstenen.
In beide gevallen is het verstandig om contact op te nemen met de praktijk.

Verminderde eetlust/niet meer eten

Dit is een spoedgeval!! Een konijn mag niet vasten, als een konijn meer dan 24 uur niet eet kan hij sterven aan de gevolgen hiervan.
Meestal stoppen konijnen met eten omdat ze pijn hebben, bijvoorbeeld door haken op de kiezen. Het is dan belangrijk om er zo snel mogelijk achter te komen wat de oorzaak van de pijn is.

Dwangvoeding konijn/cavia

Dit moet je gaan doen als je konijn niet meer uit zichzelf eet. De darmen van een konijn zijn 24 uur per dag bezig, je konijn eet daarom ook verspreid over de dag steeds een klein beetje van zijn voer. Als een konijn 24 uur niks meer in zijn darmen heeft gehad, liggen de darmen compleet stil en kunnen niet meer op gang komen.

Dwangvoeren kan met de volgende produkten:

  • Olvarit potjes groenten of fruit, bijvoorbeeld wortelhapje of appelhapje
  • Geweekte brokjes
  • Water
  • Nutrilon Soja/ Frisosoy (Konijnen verdragen geen lactose. Daarom is yoghurt ook slecht voor konijnen en kan
  • Nutrilon Soja/ Frisosoy hiervoor vervanger zijn)

Vieze/natte achterkant

Dit kan verschillende oorzaken hebben, onder andere blaasproblemen of diarree. Konijnen met een vies achterwerk trekken vliegen aan. Dit is zeer gevaarlijk! Vliegen leggen eitjes op het konijn, hieruit komen maden. De maden beginnen direct het konijn op te eten! Meestal overleefd een konijn dit niet.

Controleer daarom iedere dag of uw konijn nog schoon is, in de zomermaanden zelfs 2 x per dag. Madenziekte kan bij mooi weer op een halve dag tijd ontstaan! Muggengaas om de kooi voorkomt dat insecten bij het konijn kunnen komen.

Minder ontlasting/geen ontlasting/diarree

Dit is meestal het gevolg van een verminderde eetlust. Ook hier geldt: direct contact opnemen met de dierenarts.

konijn dierenarts
Scroll Up