Wormen hond

Spoelwormen

Spoelwormen (toxocara) komen regelmatig voor in de darmen van honden en katten. Meestal zie je er niets van als een hond of kat spoelwormen heeft. Soms zijn ze te zien in braaksel of ontlasting en lijken ze op een elastiekje van gemiddeld circa 10cm lang. De kleur varieert van bleekgeel tot roze-roodachtig. De dierenarts kan een besmetting aantonen door onderzoek van de ontlasting onder de microscoop. Bij de mens spelen alleen de larven van de spoelwormen een rol. Die zitten niet in de darmen, maar in de spieren of organen.

Hoe worden honden en katten besmet?
De wormen produceren veel eitjes (tot zo’n 200.000 per dag) die met de ontlasting worden uitgescheiden. Deze voor het blote oog onzichtbare eitjes zijn (nog) niet besmettelijk. Dat zijn ze pas enkele weken als ze zich in de eitjes larven hebben ontwikkeld. Door opname van deze besmettelijke eitjes infecteren honden en katten zich opnieuw. Dit gebeurt na likken aan de vacht of eten van de grond. Pups en kittens kunnen zich ook besmetten via de moedermelk en pups zelfs al voor de geboorte in de baarmoeder. Daarom hebben jonge honden en katten bijna altijd spoelwormen.

Wat zijn de verschijnselen bij honden en katten?
Wormen verminderen de conditie van uw huisdier. Meestal zien we weinig aan de hond of de kat die besmet is met spoelwormen. Soms zien we diarree, braken, een doffe vacht en een enkele keer hoesten. Besmette dieren kunnen vermoeid zijn en minder weerstand hebben, waardoor ook andere ziekteverwekkers een kans krijgen.

Hoe kunnen mensen (met name kinderen) besmet raken?
De mens kan eitjes opnemen door contact met besmette grond. Bijvoorbeeld door onvoldoende hygiëne na het spelen in de zandbak, de tuin of het plantsoen. Ook het eten van besmette, onvoldoende gewassen groente kan een infectie veroorzaken.

Hoe kunt u besmetting voorkomen?
Overal waar honden en katten hun behoefte doen, komen spoelwormeieren voor. Om een besmetting te voorkomen, moeten we onze aandacht richten op (persoonlijke) hygiëne en op het ontwormen van honden en katten!

Lintwormen

Lintwormen zijn lange parasieten die leven in de darm van hond of kat maar ook van mens.

Ontwormingsschema 

2wkn 4wkn 6wkn 8wkn 12wkn 3mnd 4mnd 5mnd 6mnd elk jaar
Ontwormen  x  x  x  x  x  x  x  x  x  4x per jaar
Scroll Up