Vuurwerkangst bij honden en katten

December, een feestmaand bij uitstek, maar voor veel huisdieren is dit een periode van veel ellende veroorzaakt door vuurwerkangst.

 Een bange hond of kat is te herkennen aan
– lage rug, staart tussen de poten, oren in de nek
– hijgen, trillen, kwijlen

– onzindelijkheid
– vluchtgedrag, wegkruipen en janken

 

Voorbereiden op het vuurwerk

Begin het liefst weken tot maanden van te voren met de vuurwerktraining, zodat je ruim de tijd hebt om de hond minder bang te laten worden voor vuurwerk. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van een vuurwerk-cd om de hond aan het geluid te laten wennen.

Bij ernstige gevallen is het aan te raden om dit in overleg met een gedragstherapeut te doen.

Op de dag van het vuurwerk

Geef uw hond of kat een veilige plaats waar hij gedurende het vuurwerk naartoe kan gaan. U kunt de gordijnen dicht doen en de radio of tv aanzetten voor achtergrond geluid. Laat uw hond of kat niet alleen tijdens het vuurwerk en gedraag u niet anders dan normaal. Straf uw hond of kat niet tijdens het vuurwerk, maar geef ook niet te veel aandacht aan het angstig gedrag. U kunt hiermee namelijk onbedoeld dit gedrag belonen en versterken. In huis is het verstandig op te letten dat de hond of kat niet onverwachts kan ontsnappen als hij schrikt.

Houdt uw hond tijdens het uitlaten aangelijnd.

Bij onvoldoende werking zijn er ook medicijnen die kunnen helpen

Adaptil tabletten: deze werken geruststellend en angst verminderend, maar zijn niet verdovend/versuffend. Uiterlijk 2 uur van tevoren geven.

Adaptil verdamper: Deze verdamper voor in het stopcontact geeft feromonen af die de hond helpt een vertrouwd en veilig gevoel te geven. (deze kan voor u besteld worden)

Telizen: Rustgevend supplement voor hond of kat tegen angst of stress. Dit medicijn kan het best al 4-6 weken van te voren gegeven worden voor het beste resultaat tijdens nieuwjaar.

Sileo: Sileo is een nieuw inzetbaar medicijn bij honden tegen acute stress en angst door geluid, zoals bij vuurwerkangst. Sileo is alleen op recept verkrijgbaar!

Scroll Up