Voeding

Voeding kat

De kat staat bekend om zijn kieskeurigheid. Soms hoeft hij maar even aan zijn eten te ruiken om het te laten staan. Het sterke reukvermogen, het geringe smaakvermogen en het specifieke spijsverteringskanaal van een vleeseter stellen verschillende eisen aan de voeding.

De voorkeur van een bepaalde voeding hangt op de eerste plaats af van de geur. Maar ook de meest aantrekkelijke geur helpt niet als de basisingrediënten (vlees, granen, groenten) niet van goede kwaliteit zijn. Katten hebben namelijk een neus voor hoogwaardige eiwitten. Een voeding met deze eiwitten is aantrekkelijk voor de kat.

Eetgewoontes

Katten zijn uiterst tevreden met een zekere monotonie (eentonigheid) in hun dieet. Het spijsverteringskanaal stelt zich in op bepaalde voeding. Een kat voorzien van een dieet met veel afwisseling is dus niet nodig. Een kat eet, verdeeld over de dag en nacht ,7 tot 20 maaltijden per dag.

De groei en voeding van een kitten

De groei is een erg belangrijke periode, waarin het evenwicht en de goede gezondheid van de toekomstige volwassen kat wordt bepaald. Pas na 12 maanden is een kitten volgroeid. Vanaf het moment dat een kitten op vaste voeding overstapt verloopt zijn groei in twee fasen. De twee groeifasen worden van elkaar gescheiden door het doorkomen van het definitieve gebit rond de leeftijd van vier maanden.

Droogvoeding

Bij het gebruik van goede kattenbrokken is het niet verstandig en feitelijk ongewenst om supplementen (zoals vitaminen en andere toevoegingen) aan de voeding toe te voegen.

Tegenwoordig wordt door bepaalde kattenspecialisten weer geadviseerd om ook een natte voeding naast de droge voeding te geven. Dit helpt namelijk blaasproblemen voorkomen door de extra hoeveelheid vocht die de kat tot zich neemt.

Als uw kat overschakelt op een nieuwe voeding, adviseren wij gedurende enkele dagen de nieuwe voeding in toenemende hoeveelheid te mengen met de oude voeding. Uw kat kan dan rustig aan het voer wennen. Een abrupte overgang van voeding kan maag- of darmklachten veroorzaken.

Voeding kitten

Het is niet aan te bevelen een kitten een voeding voor volwassen katten te geven. Deze voeding bevat meer zetmeel en is voor een kitten minder goed te verteren. Om blaasgruis bij volwassen katten te voorkomen wordt voeding vaak verzuurd. Indien deze volwassen voeding ook aan een kitten wordt gegeven, kan dit de ontwikkeling van zijn skelet tegen gaan. Indien uw kitten samenwoont met een blaasgruis dieet-eter vraag ons dan om advies.

Overgewicht

Overgewicht kan in verschillende opzichten schadelijk zijn voor een kat, denk bijvoorbeeld aan suikerziekte, blaas- en gewrichtsproblemen (artrose). Het is daarom belangrijk om niet onbeperkt te voeren maar te kijken naar de conditie van de kat en een voeding te kiezen die aansluit bij de energiebehoeften van de kat. Een binnenhuis levende kat verbruikt bijvoorbeeld veel minder energie dan een kat die de hele dag buiten op pad is. Niet alleen beweegt een binnenshuis levende kat minder, maar hij heeft ook minder energie nodig om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden. Indien een kat overgewicht heeft volstaat het niet om de kat op rantsoen te zetten en zo dus minder calorieën te geven. De kat kan dan gebrek krijgen aan bepaalde onmisbare voedingsstoffen.

Afvalprogramma
Wij begeleiden u graag met het afvallen van uw huisdier. Dit doen wij door middel van ons Vet follow up-programma. Met behulp van dit programma zorgen wij ervoor dat uw dier verantwoord gewicht gaat verliezen.

  • Uw huisdier wordt op een speciaal dieet gezet.
  • Bij de eerste afspraak stellen we het streefgewicht vast en geven aan hoeveel uw dier mag eten.
  • Vervolgens maken we iedere 2-4 weken een afspraak om het gewicht te controleren.
  • Bij de vervolgafspraken controleren we of het dier verantwoord gewicht verliest en bespreken we met u het resultaat.
  • Ook geven wij handige tips die u helpen bij het afvallen van uw huisdier.
  • Het afvalprogramma is geheel gratis! (excl. de brokken)

Voor meer informatie kunt u rustig contact met ons opnemen!

Haarballen

Wanneer de kat zich poetst, slikt hij losse (stukjes) haren in. Als teveel haren in de maag of darmen komen kunnen zogenaamde haarballen ontstaan. Vaak worden deze haarballen door de kat uitgebraakt. Maar deze haarballen kunnen echter ook spijsverteringproblemen en zelfs obstructie (verstopping) veroorzaken. Door bepaalde vezels aan de voeding toe te voegen zullen de haren die blijven hangen in het maagdarm kanaal voor het grootste gedeelte met de ontlasting worden afgevoerd. De haarballen zullen dan ook in aantal verminderen. Eventueel kan aanvullend een anti-haarbalpasta gebruikt worden.

Scroll Up