Voeding

Voeding hond

De tijd dat honden “met de pot” mee aten en daardoor een onevenwichtige voeding kregen ligt ver achter ons. Er is steeds meer bekend over de voedingsstoffen die een hond nodig heeft en de juiste verhoudingen waarin ze gegeven moeten worden.

Goed hondenvoer zal aan deze eisen voldoen en bovendien zal het zo zijn samengesteld dat de voedingsstoffen goed worden opgenomen in het korte spijsverteringskanaal van de hond.
Natuurlijk moet het voer ook smakelijk zijn.

U bent altijd van harte welkom bij ons in de praktijk met vragen omtrent de voeding van uw hond. Er zijn zoveel verschillende honden qua grootte, ras, levenspatroon en ontwikkelingsfase dat we geen voedingsadviezen in het algemeen geven. Wij geven u graag gratis voedingsadviezen op maat.

Pup en ontwikkeling

Eigenaren hebben vaak de neiging om hun pup veel te vroeg op volwassen hondenvoer te zetten. Vaak is het prijsverschil de drijfveer maar ook vaak wordt de groeiperiode van de pup onderschat of denkt men ten onrechte dat puppy voeding te rijk is en daardoor schadelijk voor de groei.

Het is van groot belang om erop te wijzen dat de voedingsbehoeften van de pup duidelijk verschillen van die van de volwassen hond. Deze specifieke behoefte rechtvaardigt een aparte voeding voor de groeiperiode. De gewichtstoename per dag verloopt niet gedurende de gehele groei van de pup gelijk. Een ongebalanceerde voeding kan voor grote en zeer grote rassen tijdens de groei veel ernstigere gevolgen hebben. Éénmaal per week wegen en een alert toezicht op de groeicurve zijn hierin belangrijk. Het is uiterst belangrijk dat de groeisnelheid nooit te hoog ligt. U bent altijd van harte welkom bij ons in de praktijk voor het wegen van uw pup of hond. Uiteraard geven wij u (gratis) deskundige voedingsadviezen indien gewenst.

Seniorenvoeding

Oudere dieren hebben vaak wat extra ondersteuning nodig. Een goede basis wordt gelegd door uw hond een speciaal seniorenvoer te geven. Een dergelijk voer heeft een speciale samenstelling: naast een aangepast energiegehalte heeft het een verhoogde verteerbaarheid en bovendien worden lever en nieren ontzien. Hierdoor kunt u de kwaliteit van leven van uw hond zo groot mogelijk houden.

Wij adviseren een seniorvoer te geven vanaf de leeftijd van 5 jaar (zeer grote honden) of vanaf de leeftijd van 7 jaar (overige honden).

Groei van de hond

Een hond groeit sneller dan een mens. Een mens doet er ca. 18 jaar over om zijn volwassen grootte en gewicht te bereiken. In die periode wordt het geboorte gewicht met 20 tot 25 vermenigvuldigd.

Een hond van een zeer groot ras heeft maar 18 tot 24 maanden nodig om zijn volwassen grootte en gewicht te bereiken. Maar in die periode wordt het geboortegewicht met wel 70 tot 100 vermenigvuldigd! Het skelet en de spieren moeten zich dus in een relatief korte periode ontwikkelen als dit wordt vergeleken met de mens.

De groeiperiode is echter zeer belangrijk. De ontwikkeling is bepalend voor de rest van het leven van de hond. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van het skelet en de spieren, zoals genetische aanleg en training. Maar ook voeding heeft er invloed op. Het is daarom ook van belang dat de voeding voldoet aan de specifieke behoeften van de hond in de groei.

Overgewicht

Overgewicht komt veel voor bij honden en katten, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Dieren met overgewicht leven meestal korter en zijn vaak minder gezond dan dieren die een optimaal gewicht hebben. Het teveel aan lichaamsgewicht belast de botten en de gewrichten en kan reeds aanwezige aandoeningen zoals artrose verergeren.

Dieren met overgewicht voelen zich bovendien vaak niet prettig, kunnen slechter tegen hitte en kunnen minder goed spelen en bewegen. Ook hebben ze minder weerstand tegen infecties en lopen ze meer risico’s tijdens operatie en narcose.

Doordat de dieren met overgewicht minder bewegen neemt het energieverbruik af, waardoor de problemen van overgewicht of vetzucht alleen nog maar verergeren.

De belangrijkste risico’s van overgewicht zijn:

 • Bewegingsproblemen en gewrichtsaandoeningen
 • Vermindert uithoudingsvermogen
 • Leveraandoeningen
 • Suikerziekte
 • Grotere risico’s bij narcose en operatie
 • Slechte huid en vachtconditie
 • Verminderde weerstand tegen infecties
 • Hart- en ademhalingsproblemen

Het afvalprogramma

Wij begeleiden u graag met het afvallen van uw huisdier. Dit doen wij door middel van ons Vet Follow Up programma:

 • Met behulp van dit programma zorgen wij ervoor dat uw dier verantwoord gewicht gaat verliezen. Uw huisdier wordt op een speciaal dieet gezet.
 • Bij de eerste afspraak stellen we het streefgewicht vast en geven aan hoeveel uw dier mag eten.
 • Vervolgens maken we iedere 2-4 weken een afspraak om het gewicht te controleren.
 • Bij de vervolgafspraken controleren we of het dier verantwoord gewicht verliest en bespreken we met u het resultaat.
 • Ook geven wij handige tips die u helpen bij het afvallen van uw huisdier. Het afvalprogramma is geheel gratis! (excl. de brokken)
Bel voor een weegafspraak te maken
Scroll Up