Teken en vlooien

Teken

Teken komen voornamelijk veel voor in het voorjaar en in de zomer. Aangezien wij in onze praktijk afgelopen jaren steeds meer problemen tegen komen van door teken overgedragen ziektes, die soms zelfs een dodelijke afloop hebben, willen we graag wat meer informatie hierover geven.

Teken zijn spinachtige parasieten (8 poten) die zich vastbijten in de huid van dier en mens om bloed te zuigen. Hierna vallen zij van de gastheer af om te vervellen of om eieren te leggen. Na verloop van tijd komen ze via grashalmen en laag struikgewas weer op dieren of de mens terecht.

Men voelt niet wanneer een teek zich vastbijt doordat een verdovende stof wordt afgescheiden in speeksel.

Als een teek langer dan 24 uur op mens of dier zit, kan hij eventuele ziektes die hij bij zich draagt overdragen. Daarom is het belangrijk om uw dier liefst na elke wandeling (zeker in de bossen) te controleren of hij geen teken op zijn huid heeft zitten, en als er wel een teek zit, deze meteen te verwijderen. Dit kan door met een tekentang of pincet de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast te pakken en dan een draaiende beweging te maken. De teek laat dan vanzelf los. Daarnaast zijn er een aantal producten om teken te voorkomen, zoals een tekenband, een tablet of pipetjes voor in de nek. Deze zorgen ervoor dat de teek doodgaat en van uw huisdier afvalt.

Vlooien

Als een vlo op uw dier zit, voedt hij zich met bloed en legt eitjes in de vacht en komen in uw huis terecht. In uw huis liggen overal eitjes van vlooien. Zodra deze eitjes uitkomen en de vlooien uitgroeien, gaan zij opzoek naar een dier om zich met bloed te voeden.

De levenscyclus van de vlo
Volwassen fase: De volwassen vlo leeft op de hond. Daar vinden ze het benodigde voedsel, de bescherming en de warmte die ze nodig hebben om te overleven. Voor elke vlo die u op uw huisdier aantreft zitten er 99 in uw huis. Het betreft hier vooral de onvolwassen stadia die zich in uw huis ontwikkelen tot de volwassen vlo en zo uw huisdier weer kunnen besmetten. De eerste bloedopname vind bijna direct na de besmetting plaats. De eitjes worden binnen 36 tot 48 uur afgezet. De vrouwelijke vlo kan 100 dagen eitjes leggen, gemiddeld 27 stuks per dag. Eén vlo kan zo voor wel 1350 nakomelingen zorgen.
De vrije fase: De ontwikkeling van ei tot jonge vlo bedraagt gemiddeld 3 tot 4 weken.
Het ei: De afzetting van de eitjes vindt plaats in de vacht van de hond. Binnen een dag vallen de meeste eitjes van uw huisdier af en komen in de omgeving terecht… op de vloerbedekking , de meubels, de ligplaats, het favoriete plekje in de tuin, auto enz.

Vlooienplaag voorkomen
Zorg ervoor dat uw huisdier ten alle tijde beschermt wordt tegen vlooien en teken.
Zo voorkomt u veel problemen en voor vlooien geldt zeer zeker dat voorkomen beter is dan genezen.

  • Het dier: Het beste is om een pipet of tablet te gebruiken die naast het doden van de volwassen vlo ook de levenscyclus doorbreekt. Tevens werken deze middelen ook vaak tegen teken.
  • De omgeving: Elke dag goed stofzuigen, daarnaast is het raadzaam om minimaal een maal per jaar de omgeving te behandelen (kennel, huis, favoriete plekje in de tuin, auto). Dit gaat het makkelijkste met de Indoox X spray. Deze spray dood niet alleen de vlo maar ook de larven en de poppen.

De larven: Komen uit de eitjes en zijn gevoelig voor uitdroging , zij zoeken een donker plekje en kruipen weg onder het meubilair, in gestoffeerde meubels, tapijten en kleedjes en tussen kieren in de vloer en plinten. Ze leven van de uitwerpselen van de vlo en ander organisch materiaal. Ze verpoppen uiteindelijk.
De pop: Het ruststadium van de vlo kan binnen enkele dagen uitkomen maar kan ook maanden blijven liggen. De buitenkant is een beetje kleverig en zit vast aan de vloerbedekking, plinten etc. Met de stofzuiger zijn ze niet te verwijderen. Bij trilling kunnen ze uitkomen en springen dan op u of uw huisdier.

Bestrijding
Vlooien zijn er tegenwoordig het hele jaar door, maar vooral in de nazomer. Omdat er zoveel huisdieren zijn en de huizen ‘s winters optimaal verwarmd worden, hebben vlooien weinig moeite om in leven te blijven. We zien dan ook midden in de winter genoeg honden en katten met vlooien. Ons advies is dan ook om uw huisdier het hele jaar door te beschermen.
Bij een besmetting met vlooien is een behandeling van het dier alleen niet voldoende. Uit het bovenstaande is duidelijk geworden dat het van groot belang is om ook de omgeving te behandelen.

Er zijn verschillende producten om uw hond te beschermen tegen vlooien en teken. Op de afbeelding hierboven ziet u voorbeelden van deze producten die wij verkopen.

Scroll Up