Tandsteen

Ontstaan

Allereerst vormt zich een tandplaque op het gebit, dit is een zachte wittige makkelijk afschraapbare laag op de tandelementen. Dit bestaat uit voedselresten, dode en levende bacterien en hun afvalstoffen. Tandplaquevorming vindt voortdurend plaats en begint langs de tandvleesrand. Het lichaam reageert hierop met een afweerreactie en er ontstaat een ontsteking van het tandvlees. Als de tandplaque regelmatig verwijderd wordt verdwijnt de ontstekingsreactie. Als dit niet gebeurt gaat ontsteking verder, breidt zich uit, het tandvlees trekt terug, het steunweefsel van de tanden raakt aangetast en kunnen tanden en kiezen losraken en uitvallen. De tandplaque verkalkt door het speeksel en ontstaat tandsteen. Tevens bestaat het risico dat bacterien, samengaand met het ontstekingsproces via de bloedbaan in de nieren, op de kleppen van het hart of de lever terechtkomen en daar problemen geven.

Preventie

Het zal duidelijk zijn dat als er verder niets gedaan wordt de plaquevorming toch weer opnieuw zal plaatsvinden en het proces opnieuw zal beginnen. Het is daarom van belang iets preventiefs te ondernemen:-
Poetsen: U kunt de tanden van uw kat regelmatig poetsen. Er zijn speciale tandpasta’s voor de kat verkrijgbaar met een speciaal smaakje. Met speciale tandenborstels of met een gaasje lukt dit over het algemeen goed. Wel in het begin enigszins geduld hebben, goed oefenen en goed belonen.

Behandeling

Als uw kat eenmaal last heeft van tandsteen en/of ontstekingen in de mond, is een gebitsreinigende behandeling door de dierenarts noodzakelijk. Hiervoor zal de kat onder narcose moeten. Tijdens deze ingreep worden tandplaque en tandsteen verwijderd, de tanden en kiezen en de gebieden eromheen grondig schoongemaakt en eventuele loszittende gebitselementen getrokken.

Gebit van een kat met tandsteen

Voer

Er is speciaal voer verkrijgbaar ter voorkoming van tandsteen en ter verwijdering (oa. door goed kauwen) van tandplaque. De brokken van dit voer zijn groter, waardoor uw kat meer erop moet kauwen, tevens zijn hieraan enzymen toegevoegd ter remming van het ontstaan van tandsteen.Ook diverse kauwstaafjes werken op deze manier, zijn vaak ook van dusdanige smaak dat het ook nog een traktatie is voor uw kat. Het meeste effect van dergelijke preventieve zaken bereikt u nadat het gebit een keer door de dierenarts is schoongemaakt en gepolijst, en u met een “schone lei” kunt beginnen.

Conclusie

Een slecht gebit is een aandoening die niet verwaarloosd moet worden. Het is voor de kat onaangenaam, vaak met pijn in de mond gepaard gaand, maar ook voor de eigenaar, gezien de slecht riekende adem. Behandeling en preventie zijn in een vroeg stadium is minder ingrijpend en minder belastend dan later, wanneer er al een uitgebreide ontsteking, met loszittende tanden en veel etter en pus in de bek ontstaan is ( vaak letterlijk een etterbak). Dus laat het gebit van uw kat regelmatig door de dierenarts controleren. En indien enigszins mogelijk poets de tanden van uw kat. Overweeg daarnaast een voeding die verzorgend en poetsend werkt bij het kauwen.

Scroll Up