Sterilisatie en castratie kat

Sterilisatie kat

Bij katten steriliseren we  voor hun puberteit dat wil zeggen de eerste krolsheid van de poes, dus op een leeftijd van 6-8 maanden. Het vroeg steriliseren van poezen voorkomt op later leeftijd mammatumoren en uiteraard ook veel nestjes.

Castratie kat

Katers mogen vanaf 6 maanden leeftijd worden gecastreerd. Natuurlijk mag het ook op latere leeftijd, alleen heb je kans dat de kater dan gaat sproeien of een poes dekt. Voorheen werd er geadviseerd om de kater pas vanaf 1 jaar leeftijd te castreren in verband met urineweg problemen. Uit recent onderzoek is gebleken dat vroegtijdig castreren en urineweg problemen niet met elkaar in verband staan. Vandaar dat ons advies tegenwoordig is om katers vanaf 6 maanden al te castreren.

Meer informatie nodig?

Maak afspraak

Nazorg castratie/sterilisatie kat

Als uw kater of poes geholpen is zijn er een aantal dingen waar u wat extra rekening mee moet houden. Bij een poes wordt er een klein sneetje ter hoogte van de navel gemaakt. Vanuit dat sneetje worden de eierstokken van de poes eruit gehaald. Er zitten enkele hechtingen op de wond.  Bij een kater worden door middel van een 2 kleine sneetjes, beide testikels verwijderd. Hier zitten geen hechtingen op, de wond geneest vanzelf. De wond mag niet nabloeden, hoogstens een druppeltje. Het zal nog enkele weken duren voordat de kater definitief onvruchtbaar is geworden.

Weer thuis
Uw kat kan, eenmaal thuis als gevolg van de narcose, nog wat wankel of slaperig zijn. Zorg daarom voor een rustige ligplaats: apart van andere dieren en/of de kinderen en maak de ruimte eventueel wat schemerig. Zorg er ook voor dat hij niet te koud ligt: zorg voor een behaaglijk warme ligplek. De ligplaats dient ook veilig te zijn: houd hem apart en zorg dat hij niet kan springen. Eventueel kunt u tijdelijk een bench als ligplek voor hem inrichten. Zorg dat uw dier gemakkelijk toegang heeft tot een eigen schone, lage kattenbak.

Eten en drinken
Uw kat mag weer kleine beetjes eten de dag na de operatie. Drinken mag wel al als hij terugkomt van de operatie. Let erop dat de kat binnen een dag na de operatie weer zelf gaat drinken en binnen twee dagen ook weer zelf gaat eten.

Bijzonderheden of twijfel?
Merkt u na de operatie bijzonderheden aan uw dier of twijfelt u of het wel goed gaat? Neem dan altijd contact op met ons op!

Tragere stofwisseling
Na de castratie kan de stofwisseling van de kater trager worden, bovendien kan de kat wat meer eetlust krijgen. Om te voorkomen dat hij te dik wordt, kunt u hem het beste na de operatie wat minder voer geven. Weeg uw kat ook regelmatig zodat u op gewichtsveranderingen kunt reageren. Maak iedere keer notitie van het gewicht van uw kat en de datum van wegen.

Scroll Up