Sterilisatie & castratie

Castreren hond (reu)

Steriliseren hond (teef)

We spreken van een castratie wanneer bij een mannelijk dier beide testikels worden verwijderd. Er zijn verschillende redenen waarom men kan besluiten om een reu te laten castreren.

Een veel voorkomende reden zijn gedragsproblemen:

 • Over-sexueel gedrag:overlast door loopse teven in de buurt janken en slecht eten, rijden op andere honden kussens, kinderen enz.
 • Agressie naar andere honden eigenaar
 • Weglopen
 • Medische indicatie
 • Chronische of slecht te behandelen voorhuidsontsteking
 • Aandoeningen prostaat
 • Bepaalde tumoren anus

De operatie

Technisch gesproken is de operatie vrij eenvoudig: beide testikels worden verwijderd via een sneetje vlak voor de balzak. De ingreep gebeurt onder volledige narcose en de zorg voor, tijdens en na de operatie wijkt dan ook niet af van andere operaties. Als u nog vragen hebt zijn we zoals altijd graag bereid die te beantwoorden.

Chemische castratie:

Castratie kan ervoor zorgen dat uw hond een aangenamer en minder dominante huisgenoot wordt. Wilt u zeker weten of castratie het gewenste effect heeft, dan kan een chemische castratie meer duidelijkheid verschaffen. De chemische castratie kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Het kan middels een injectie, tabletten of een implantaat.

Nadelen van de castratie

Het belangrijkste nadeel is de neiging tot overgewicht. Na castratie heeft de hond minder eten nodig, maar de eetlust is daarentegen vaak toegenomen. Soms kan de vacht wat veranderen, minder gaan glanzen. De hond wordt meestal niet slomer, zoals vaak gedacht wordt.

 

Praktische informatie

Als u heeft besloten dat uw reu of teef gecastreerd of gesteriliseerd wordt, bedenk dan voor dat u belt voor een afspraak, welke dagen voor u goed uitkomen. Uw hond zal  een ongeveer een halve dag opgenomen worden voor de ingreep.
U mag uw hond ’s morgens om 8.15 komen brengen op de praktijk in Ysselsteyn. Uw huisdier zal dan zo snel mogelijk geholpen worden en kan daarna heerlijk uitslapen tot dat hij of zij weer wakker genoeg is om naar huis te gaan!
Voor meer informatie over de ingreep en de nazorg vertellen wij u daar meer over bij: operatiekamer.

Een foto van ons team tijdens een operatie

Bij een sterilisatie van een teef worden de eierstokken en eventueel de baarmoeder verwijderd. Officieel is het een castratie maar in de volksmond wordt het de sterilisatie van de teef genoemd.

Loops

Een teef wordt gedurende haar hele leven loops, gemiddeld 2x per jaar.
Een loopsheid duurt meestal 3 weken; in deze periode is de teef enkele dagen vruchtbaar, in principe rond de 11e – 13e dag na het begin van de bloeding. De eerste loopsheid treedt op bij een leeftijd van 6 tot 12 maanden, bij kleine rassen eerder dan bij grote.

Schijndrachtig

Na de loopsheid kan een teef schijndrachtig worden, ze gedraagt zich dan alsof ze een nestje gaat krijgen: de melkklieren kunnen sterk opzwellen en zelfs melk produceren, en ook in het gedrag kunnen veranderingen optreden. Indien het niet de bedoeling is dat er met de teef gefokt gaat worden (het is trouwens absoluut niet waar dat het beter zou zijn voor een teef als ze een keer een nestje heeft geworpen) kan ze gesteriliseerd worden.

Voordelen van een castratie/sterilisatie zijn: 

 • De teef wordt niet meer loops, dus geen bloedverlies meer en geen kans op een ongewenste dekking.
 • De teef wordt niet meer schijnzwanger.
 • De teef kan geen baarmoederontsteking meer krijgen.
 • Een veel kleinere kans op het ontstaan van gezwellen in de melkklieren. Met name door een sterilisatie op jonge leeftijd, dat wil zeggen liefst voor de 1e loopsheid, uit te voeren wordt de kans op het ontstaan van gezwellen in  de melkklieren tot vrijwel nul gereduceerd.

Nadelen van een castratie/sterilisatie zijn:

 • Net als elke operatie met narcose heeft ook de sterilisatie een risico; met de  huidige operatie technieken en narcose middelen is het risico echter zeer gering.
 • Een gesteriliseerde teef kan de neiging hebben om dikker te worden ( en daardoor slomer): de voeding moet dan worden aangepast.
 • Bij langharige honden kan de vacht stugger worden.
 • Met name bij honden boven de 20 kg lichaamsgewicht kan er soms op   termijn (maanden-jaren) wat urine-incontinentie optreden, dat wil zeggen dat de teef tijdens het liggen af en toe (druppeltjes) urine verliest. Indien dit optreedt is het echter prima te verhelpen met medicijnen.
Scroll Up