Schurft bij cavia’s

Schurft is de benaming voor mijten die zich in de huid graven. De mijten die voorkomen zijn: Trixacarus caviae en Chirodiscoides caviae. In de meeste gevallen gaat het om de mijt Trixacarus caviae.
Ondanks goede verzorging en hygiëne, kunnen cavia’s met schurftmijten besmet worden.
Schurftmijten veroorzaken veel jeuk en worden vaak pas ontdekt als de cavia kale plekken en/of wonden gaat vertonen.

Hoe komen ze eraan?

Schurftmijten bevinden zich in de meeste gevallen in hooi. Daarom wordt aangeraden om hooi uitsluitend te geven vanuit een ruifje of speciale hooiballen, die in de dierenspeciaalzaak te verkrijgen zijn. Hierdoor wordt de kans op een besmetting met schurftmijten beperkt. Als nestmateriaal wordt aangeraden om hiervoor stro te gebruiken. Als bodembedekker kan houtkrullen, houtsnippers of katoenplukken gebruikt worden, deze laatste heeft als voordeel dat hij minder stoffig is, wat weer beter is voor de luchtwegen van de cavia.
Daarnaast kunnen ze ook schurftmijten krijgen door contact met besmette cavia’s die al mijten bij zich hebben.

Hoe komen ze er vanaf?

De mijten worden tegenwoordig gedood door Iverquantel Drops. Eénmalig een dosering van 0,5 ml per kg lichaamsgewicht. Na tien dagen de behandeling herhalen. Belangrijk is om alle dieren te behandelen die in contact komen met de besmette cavia, omdat die ook besmet kunnen zijn, ondanks ze nog geen uiterlijke verschijnselen vertonen.
Het hooi moet verwijderd worden en verschoond worden met hooi uit een nieuw pak!
Kooi uiteraard goed schoonmaken.

Scroll Up