Pups

Vaccinatie

Er zijn een aantal ziektes waarvoor puppies gevaccineerd moeten worden, dit zijn namelijk: hondenziekte, leverziekte, parainfluenza, weil, parvo en eventueel de kennelhoest. De kennelhoest is vooral belangrijk als een puppie naar een cursus of naar het pension gaat. Een pup moet op 6, 9 en op 12 weken gevaccineerd worden. Daarna pas weer op de leeftijd van 1 jaar. Voor verdere informatie over vaccineren

Puppykaart

Om een puppy naast zijn inentingen te laten wennen in de praktijkruimte, hebben wij het concept van de puppykaart bedacht! Naast de 9 weken en 12 weken enting komt de puppy nog drie keer extra terug voor een puppycheck. Bij deze check kunt u vragen stellen, wegen we de pup en kijken we even naar het gebit van uw puppy, of alle tandjes gaan wisselen bijvoorbeeld. Ook hebben we het even over de voeding, vlooien- en tekenbehandeling en natuurlijk het ontwormen. De afspraak is altijd bij een van onze assistentes. De puppycheck is geheel gratis!

Socialisatie

Ten eerste het is het de socialisatie van de pup erg belangrijk. Er zijn 2 socialisatiefases. De eerste is van 3 tot 12 weken leeftijd. In deze periode moet de pup de buitenwereld als normaal gaan zien.

Nieuwsgierig:
Ze maken kennis met van alles en iedereen en zijn onderzoekend en nieuwsgierig. In deze periode moeten de hondjes met een zo breed mogelijk menselijk als dierlijk publiek in aanraking komen.
Dit is dan ook de goede periode om met je pup naar een hondenschool te gaan!

Wennen aan prikkels:
Ook moeten ze leren dat allerlei prikkels als bv. lawaai van auto’s, treinen, apparaten enz. niet eng is. Dit proces wordt socialisatie genoemd. De 1e socialisatieperiode moet rustig gebeuren, anders krijgt de pup een overkill aan informatie en kan hij dat niet op de juiste manier verwerken. Het is prima om de pup op de arm te nemen en rustig te laten wennen aan de nieuwe prikkel(s). U merkt snel genoeg of uw pup angstig of nieuwsgierig is. In het eerste geval is uw hond nog niet toe aan de prikkel. In het tweede geval is de pup klaar om op de grond op verkenningstocht te gaan. Als het nog wat angstig is negeer uw angstige pup en troost het niet, want dan versterkt u de angst. Breng in een later stadium de pup opnieuw met de prikkel in aanraking, na een paar keer zal de hond de prikkel als normaal gaan beschouwen en er niet meer angstig voor zijn.
De tweede socialisatiefase is van 12 weken tot 6 maanden leeftijd. De nieuwsgierigheid die de 1e socialisatiefase kenmerkt, heeft plaatsgemaakt voor angst. De pup zal niet meer enthousiast de wereld tegemoet treden, maar juist terughoudend zijn en vluchtgedrag vertonen.
Het herstelvermogen na een vervelende ervaring is lang en in deze fase is de kans dat de pup blijvend bang blijft voor bepaalde dingen groot. De hond moet leren, dat alle dingen waarmee hij al ooit geconfronteerd was voorheen, nu ook niet gevaarlijk zijn en dat er dus niets nieuws onder de zon is wat dat betreft.

Tanden

Wanneer komen de tanden door?
Bij de geboorte zijn de tanden van de puppies nog niet te zien. Ze zitten nog onder het slijmvlies. De eerste elementen van het melkgebit komen 3-4 weken na de geboorte door het slijmvlies te voorschijn.

Tand – Doorbraaktijdstip melkgebit – Wisseltijdstip blijvend gebit

Snijtanden 3 – 4 weken 3 – 5 maanden
Haaktanden 3 – 5 weken 5 – 7 maanden
Premolairen 4 – 12 weken 4 – 6 maanden
Molairen 4 – 7 maanden

Laat uw pup wennen aan het poetsen van tanden, om een sterk en mooi gebit te houden.

Wormen

Ontwormen: begin al op 2 weken leeftijd. Pups kunnen reeds in de baarmoeder besmet raken met wormen. Ook via de moedermelk kunnen de pups besmet raken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zo’n 90-95% van de puppy’s vlak na de geboorte al besmet is met wormen.
Omdat een worminfectie de ontwikkeling van een pup nadelig kan beinvloeden is het van belang pups goed te ontwormen. Over het algemeen hebben volwassen honden zelf weinig last van een worminfectie. Zij vormen echter wel een besmettingsbron voor andere dieren en, belangrijker, voor uzelf. Daarom raden wij aan ook de volwassen honden 4x per jaar te ontwormen.Wij hanteren hiervoor het volgende schema: pups op 2, 4, 6 en 8 weken, en daarna 1 keer per maand tot ze een half jaar leeftijd zijn. Daarna kan het schema van volwassen honden van 4 keer per jaar ontwormen worden gebruikt. Voor verdere informatie over wormen

Vlooien

Het is belangrijk om puppies te gaan ontvlooien. Pups zijn namelijk extra vatbaar voor vlooien en kunnen er ook ziek van worden. Want naast dat vlooien erg vervelende jeuk veroorzaken, kunnen ze ook lintwormen overbrengen en een vlooienallergie veroorzaken. Ook kunnen pups bloedarmoede krijgen als ze door heel veel vlooien worden gebeten. Ook is het belangrijk om uw pup te beschermen tegen teken.

Sterilisatie

We zien bij oudere teven vaak baarmoederontstekingen en mammatumoren (vergelijkbaar met borstkanker ) Ernstige aandoeningen die voorkomen kunnen worden door de teefjes op tijd te laten steriliseren. Dus als u niet van plan bent om later te gaan fokken met uw teefje is nu een goed moment om na te denken over een eventuele sterilisatie. Bijkomend voordeel is dat uw hond ook niet meer loops wordt.

Voeding

Eigenaren hebben vaak de neiging om hun pup veel te vroeg op volwassen hondenvoer te zetten. Vaak is het prijsverschil de drijfveer maar ook vaak wordt de groeiperiode van de pup onderschat of denkt men ten onrechte dat puppyvoeding te rijk is en daardoor schadelijk voor de groei. Het is van groot belang om erop te wijzen dat de voedingsbehoeften van de pup duidelijk verschillen van die van de volwassen hond. Deze specifieke behoefte rechtvaardigt een aparte voeding voor de groeiperiode.De gewichtstoename per dag verloopt niet gedurende de gehele groei van de pup gelijk. Een ongebalanceerde voeding kan voor grote en zeer grote rassen tijdens de groei veel ernstigere gevolgen hebben. Éénmaal per week wegen en een alert toezicht op de groeicurve zijn hierin belangrijk. Het is uiterst belangrijk dat de groeisnelheid nooit te hoog ligt.U bent altijd van harte welkom bij ons in de praktijk voor het wegen van uw pup of hond. Uiteraard geven wij u (gratis) deskundige voedingsadviezen indien gewenst.Groei van de hondEen hond groeit sneller dan een mens. Een mens doet er ca. 18 jaar over om zijn volwassen grootte en gewicht te bereiken. In die periode wordt het geboorte gewicht met 20 tot 25 vermenigvuldigd. Een hond van een zeer groot ras heeft maar 18 tot 24 maanden nodig om zijn volwassen grootte en gewicht te bereiken. Maar in die periode wordt het geboortegewicht met wel 70 tot 100 vermenigvuldigd! Het skelet en de spieren moeten zich dus in een relatief korte periode ontwikkelen als dit wordt vergeleken met de mens. De groeiperiode is echter zeer belangrijk. De ontwikkeling is bepalend voor de rest van het leven van de hond. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van het skelet en de spieren, zoals genetische aanleg en training. Maar ook voeding heeft er invloed op. Het is daarom ook van belang dat de voeding voldoet aan de specifieke behoeften van de hond in de groei.

Nieuwe invoereisen pups

Bent u van plan een pup te kopen bij een buitenlandse fokker? Houd er dan rekening mee dat vanaf 29-12-2014 honden, katten of fretten onder 15 weken Nederland niet meer in mogen!

Vanaf deze datum moet elke hond die Nederland binnenkomt, dus ook een pup, een geldige rabiës enting hebben. De rabiësvaccinatie mag pas vanaf 12 weken gegeven worden (ook als de fabrikant van het vaccin een jongere leeftijd opgeeft!) en is pas geldig 3 weken na het toedienen. De pup is dan inmiddels minstens 15 weken oud en mag dan pas de grens over.

Tot nog toe was voor pups die uit EU landen naar Nederland kwamen een uitzondering mogelijk en konden ze tot een leeftijd van 3 maanden zonder rabiësvaccinatie worden meegenomen. Om insleep van rabiës te voorkomen wordt deze uitzondering opgeheven. Dit betekent bovendien dat grote partijen jonge pups die uit het buitenland, vooral uit Oost-Europa, Nederland worden binnengebracht, ook niet meer zijn toegestaan als de dieren nog geen 15 weken oud zijn en geen geldige vaccinatie tegen rabiës hebben.

Voor wie een pup wil kopen bij een buitenlandse fokker, betekent dit dat men met de fokker overeen moet komen dat de pup tot hij 15 weken oud is bij de fokker kan blijven. Dat betekent ook dat het nog belangrijker is dat de fokker veel aan socialisatie doet, omdat de pup nu zijn hele eerste socialisatieperiode bij de fokker door zal brengen. Hij moet daar kennis kunnen maken met allerlei verschillende mensen en kinderen, met andere honden, met huiselijke geluiden en omstandigheden, maar ook buitensituaties zoals straten met verkeer of met andere dieren. Ga dus voor u een dergelijke koop sluit, goed na of de fokker van uw keuze hieraan kan voldoen!

Overigens geldt de regel zoals gezegd ook voor katten en fretten: ook zij mogen straks pas worden ingevoerd als ze 15 weken oud zijn en een geldige rabiësvaccinatie hebben. Kittens of fretten-pups moeten dus ook tenminste 15 weken bij de fokker mogen blijven. Overleg dat bijtijds als u een dier van een buitenlandse fokker wilt aanschaffen.

Bron: licg.nl

Scroll Up