Oormijt

Wanneer uw hond veel met de kop schudt en aan de oren krabt is het verstandig om de oren eens na te laten kijken. Het kan namelijk zijn dat uw hond oormijt heeft. Dit is besmettelijk voor honden onderling. Ze kunnen het op elke leeftijd oplopen en vooral als uw hond veel met andere dieren in contact komt.

Er wordt door de dierenarts met een oorkijker (otoscoop) in het oor van uw hond gekeken en wanneer hij/zij last heeft van oormijt kun je deze zien lopen. Als uw hond behandeld wordt is het verstandig ook eigenaren van dieren te waarschuwen waarmee uw hond mee in contact is geweest de laatste tijd.

Als een overgevoeligheidsreactie (allergie) een rol speelt in het ontstaan van deze aandoening kan er wellicht een oplossing gevonden worden. In alle gevallen is het van belang de vlooienbestrijding te optimaliseren. Bij verdenking van een voedselovergevoeligheid kan een test met een (zelfgemaakt) testdieet uitgevoerd worden. Een antibioticumkuur kan (een deel van) de ontstekingsreactie tot rust brengen. Wanneer dit niet tot een volledig herstel leidt wordt uiteindelijk prednison ingezet om deze aandoening te behandelen. Dit medicijn kan in de vorm van tabletten (of eventueel injecties) gegeven worden. In sommige hardnekkige gevallen kan een operatie, bestraling of therapie m.b.v. bevriezen uitkomst bieden. Aanvullend kunnen omega-3-vetzuren aan de voeding toegevoegd worden.

Scroll Up