Konijnen

konijn dierenarts

Olifantstanden

De tanden en kiezen van knaagdieren en konijnen groeien gedurende het hele leven door, en moeten dus afslijten door het gebruik om de juiste lengte te behouden. Erg handig, want zo kom je dus vanzelf van je gaatjes af. Maar soms staan boven- en ondertanden of kiezen niet precies recht tegenover elkaar, waardoor het slijtproces niet goed verloopt. Het gevolg is dat te tanden steeds langer worden, en de kiezen haken krijgen.

Ook bij het ouder worden, of bij een tijdje slecht eten, wordt er te weinig of te slap gekauwd en geknaagd, met hetzelfde gevolg. De snijtanden kunnen worden geknipt met een heel scherp tangetje, en dit moet meestal elke 6 tot 8 weken gebeuren, maar de kwaliteit van de tanden kan er op de duur wel op achteruit gaan. De kiezen moeten onder narcose met een dremeltje worden gevijld.

Bel voor een afspraak voor uw konijn

Als het probleem zich voordoet bij jonge dieren die als gevolg van een afwijkende stand hun hele leven met dit probleem te maken zullen hebben, kan overwogen worden om de snijtanden te laten verwijderen. De kaakranden verharden zich dan zodanig dat ze zich hier prima mee kunnen redden.

Fokken met deze dieren is uiteraard niet verstandig.

Het konijn behoort tot de haasachtigen en niet, zoals veel mensen denken, tot de knaagdieren.

Het verschil zit hem in de stifttandjes die achter de bovensnijtanden van het konijn staan. Knaagdieren hebben deze stifttanden niet.

Waarom eet een konijn zijn eigen keutels op?

Dit is nodig omdat niet alle voedingsstoffen en energie bij de eerste darmpassage uit het voer gehaald kunnen worden. Grote onverteerbare delen worden gelijk uitgepoept. Dit zijn de gewone harde keutels. De overige kleinere deeltjes worden eerst achtergehouden en bewerkt in de blinde darm: het caecum.

Deze keutels worden in groepjes uitgescheiden en rechtstreeks uit de anus door het konijn opgegeten. Bij de tweede passage door de darmen worden alle stoffen die nodig zijn uit deze keutel gehaald.

Konijn dierenarts
Scroll Up