Knaagdieren

Knaagdieren hebben net als konijnen continue doorgroeiende tanden en kiezen. Ze moeten op vezelrijk materiaal bijten om te zorgen dat de tanden en kiezen op elkaar afslijten. Hooi is daarom erg belangrijk om te geven. Ook voor een goede darmwerking is hooi belangrijk.

Een cavia is een herbivoor (planteneter) en heeft eiwitten nodig om gezond te blijven. Het is dus belangrijk om speciaal caviavoer te geven en geen voer voor andere knaagdiersoorten. Science Selective is een voeding waar alle dagelijkse behoeften voor de cavia inzit. Het voordeel hiervan is dat ze niet selectief kunnen eten, het is 1 brok waar alles inzit.

Omdat de tanden en kiezen altijd doorgroeien bij een cavia is het belangrijk om naast de brok ook altijd hooi te hebben staan. Door het vermalen hiervan zullen de tanden en kiezen slijten.

Vitamine C

Een cavia maakt zelf geen vitamine C aan en ondanks dat er wel iets vitamine C in de voeding zit, is dit vaak niet voldoende (meestal te kort houdbaar en dus al uitgewerkt als de cavia gaat eten). Het is daarom belangrijk dagelijks extra vitamine C te geven. Dit kan in de vorm van een smakelijk tabletje dat je bij de drogist kunt halen. (geen druppels voor drinkwater, dit is beperkt houdbaar).

Hieronder volgen nog de belangrijkste punten voor de voeding van de cavia:

  • On beperkt gras en hooi geven!
  • Brokken (pellets): maximaal 20 gram per dag geven (van te veel worden ze te dik en kunnen er blaasstenen ontstaan). Liever geen gemengde brokken. Goed voer is bijvoorbeeld; Science Selective.
  • Geen plotselinge dieetwijzigingen.
  • Liever geen gemengde granen en peulvruchten.
  • Liever geen kool, sla, tomaten, klaver en zacht fruit geven.
  • Wat wel mag: boerenkool, bloemkoolblad, bietenloof, wortel en loof, andijvie, lof, paardenbloem, weegbree, appels, beuk en wilg, broccoli.
  • Geef iedere dag vitamine C (10mg/kg, bij stress mag dit verhoogd worden naar 30mg/kg).
Scroll Up