Kittens

U heeft een nieuw kitten in huis. Niets zo leuk als een vrolijk, speelse kleine kitten! Maar waar moet u op letten en wat voor vaccinaties krijgt een kitten? Hieronder zullen we u daarover informeren.

De groei en voeding van een kitten

De groei is een erg belangrijke periode, waarin het evenwicht en de goede gezondheid van de toekomstige volwassen kat wordt bepaald. Pas na 12 maanden is een kitten volgroeid. Vanaf het moment dat een kitten op vaste voeding overstapt verloopt zijn groei in twee fasen. De twee groeifasen worden van elkaar gescheiden door het doorkomen van het definitieve gebit rond de leeftijd van vier maanden.

Eerste groeifase 2 tot 4 maanden

In de eerste groeifase van een kitten vindt een zeer snelle skeletontwikkeling en gewichtstoename plaats. Tijdens deze fase neemt het gewicht toe tot 5 á 7 keer het geboortegewicht in een periode van 8 weken. Een kitten heeft daarom een erg hoge energiebehoefte. Gemiddeld groeit een kitten 100 gram per week.

Tweede groeifase 4 tot 12 maanden

In de tweede fase groeit een kitten in een steeds trager tempo. Het skelet kan in deze fase geleidelijk sterker worden en de spieren hebben de tijd om te ontwikkelen. Een kitten heeft in deze periode nog steeds een aanzienlijke energiebehoefte.

Zogende kittens van geboorte tot 2 maanden

Vanaf de geboorte tot een leeftijd van ca. 2 maanden heeft een kitten moedermelk nodig. Bij een te groot nest, onvoldoende moedermelk, infecties bij de moeder of wanneer een kitten bij de moeder wordt weggehaald is het bijvoeren van een kitten noodzakelijk. Koemelk is beslist GEEN geschikte voeding voor kittens vanwege een hoog lactosegehalte (melksuiker) die verteringsproblemen kan veroorzaken zoals diaree. Rond de leeftijd van 1 maand moet een kitten omschakelen van moedermelk naar vaste voeding. Dit wordt het spenen genoemd. In deze periode is een kitten extra gevoelig voor spijsverteringsproblemen zoals slechte ontlasting of diaree. Daarom bestaat er een grote behoefte aan hoogwaardige voedingsstoffen voor een goede vertering.

Voeding kitten

Het is niet aan te bevelen een kitten een voeding voor volwassen katten te geven. Deze voeding bevat meer zetmeel en is voor een kitten minder goed te verteren. Om blaasgruis bij volwassen katten te voorkomen wordt voeding vaak verzuurd. Indien deze volwassen voeding ook aan een kitten wordt gegeven, kan dit de ontwikkeling van zijn skelet tegen gaan. Indien uw kitten samenwoont met een blaasgruis dieet-eter vraag ons dan om advies.

Vaccineren

In de meeste gevallen wordt een eerste enting gegeven op de leeftijd van 9 weken. Voor een goede basisbescherming moet deze enting op de leeftijd van 12 weken worden herhaald. Als zich op jongere leeftijd problemen voordoen kan al op 6 weken voor het eerst worden geënt (herhalen op 9 en 12 weken). Daarna is het raadzaam om de enting in overleg met je dierenarts regelmatig te herhalen.
Hierna moet uw kitten één keer per jaar gevaccineerd worden. U krijgt van ons een oproepje als de vaccinatie bijna verloopt.

Ontwormen

Op tijd ontwormen is erg belangrijk. Zeker met (kleine) kinderen die met de kat spelen zijn erg gevoelig voor wormbesmetting. Het schema hieronder geeft aan wanneer u uw kat het beste kunt ontwormen.

2wkn 4wkn 6wkn 8wkn 12wkn 3mnd 4mnd 5mnd 6mnd elk jaar
Ontwormen x x x x x x x x x 4x per jaar
Scroll Up