Gedragsproblemen hond

Iedere hond heeft zijn eigen karakter, de een is onzeker de ander juist zeer zeker en dominant. Soms kan dat een uitdaging zijn met wandelen, trainen of zelfs in huis zijn. Hieronder hebben we een aantal zaken op een rijtje gezet, waardoor de rangorde kan verbeteren! Het is van groot belang dat u namelijk als eigenaar, hoger staat dan uw huisdier in de rangorde.

Rangorde

De baas gaat als eerste door de deur naar buiten toe. Dit is de plaats van de leider in de rangorde. Ook bij het naar binnen gaan, gaat u als eerste. Hiermee bevestigt u uw ranghoogste plaats. Zorg er tevens voor dat alle gezinsleden, welke op dat moment ook de deur uitgaan, eerder gaan dan de hond. Zo is de hond ranglaagste in het gezin.

Rangen

Als u meerdere deuren in huis hebt, gebruik deze deuren om de hond even in een ruimte af te zonderen. Hierdoor maakt u duidelijk dat u zo machtig bent, dat u hem aan de rand van de roedel kan houden. U plaatst tevens de andere gezinsleden hoger in rang. Let er wel op dat u pas naar de hond teruggaat, als de hond zich rustig gedraagt. Zou u er naar toegaan als hij bijv. piept, dan zal de hond vaker gaan piepen want hij is de vorige keer beloond voor het piepen, omdat u toen de deuren open maakte. (Dit afzonderen hoeft maar gedurende een korte tijd te gebeuren).

Groeten

De hond moet als laatste begroet worden. De hoogste in rang begroeten elkaar eerst en dan pas de ranglaatste. Dit houdt in dat als een van de gezinsleden thuis komt, hij of zij eerst de overige gezinsleden begroet en dan pas de hond. Doe dit vooral als u kleinere kinderen heeft en/of een van uw gezinsleden problemen heeft met de hond.

Laag houden

Niet toestaan dat de hond zich tegenover u groot maakt. Dus bij begroeting en dergelijke moet de hond laag blijven. Zorg dat de hond een leren halsband om heeft zodat u die kunt gebruiken als handvat bij het laag houden.

Ranghoogte

Met twee handen duwen op de hond zijn schouders, hiermee bedoel ik overgang nek-rug. De honden onder mekaar doen dit vaak bij de begroeting, de ranghoogste legt zijn hals op de schouders van de ranglagere, zo bevestigt hij zijn positie.

Roedelleider

Als de hond ergens ligt, loop dan niet om de hond heen, maar stap over de hond heen of laat hem aan de kant gaan. De “honden roedelleider” zal nooit voor een ranglagere aan de kant gaan.

Hond bij je roepen

In alle situaties de hond bij je roepen. De ranglagere gaat naar de ranghogere toe. Alleen voor een bestraffing gaat de ranghogere naar de ranglagere toe. Probeer het komen voor de hond zo prettig mogelijk te maken. Oefen dit dus met een beloning voor de hond; bijv.bij de voerbak, als u gaat spelen, bij de riem aandoen voor het wandelen of door de hond een lekker brokje te geven.

Borstelen

Bij het borstelen, de hond op zijn rug laten liggen. Dit is een onderdanige houding voor de hond. Dit kunt U ook zomaar even tussendoor doen.

Aaien

De hond niet aaien als hij geaaid wil worden. Als u toch wilt knuffelen met uw hond, wacht dan even tot hij weg gaat en roep hem dan bij u voor een aai. U begint de handeling en u eindigt de handeling. U bevestigt hiermee weer, dat u ranghoogste bent.

Hoogte

Neem ten opzichte van de hond een hoge houding aan (groot). Dit geeft u het aanzien van de ranghoogste. Maakt u zich veelvuldig klein tegenover de hond, dan denkt hij dat hij hoger in rang is gestegen. Wilt u toch dichter bij de hond komen buig dan over hem heen. Over de hond heen buigen is een dominante handeling. Deze kunt u bijv. toepassen bij het aandoen van de riem of het borstelen.

Spelen

Spelen met de hond is een van de beste manieren om goed contact op te bouwen. Maar u moet het spel beginnen en u moet het spel eindigen. Als uw hond u uitnodigt voor een spelletje, ga er dan niet op in, maar wacht tot hij zijn interesse verloren heeft. Wilt u toch wel een spelletje met hem spelen, dan nodigt u hem uit voor een spel, u moet ook diegene zijn die het spel stopt. Hierdoor stijgt u in rang. Het speeltje wat gebruikt wordt voor het samenspel tussen baas en hond, kan het beste niet bij de andere speeltjes liggen. Berg het op in uw jaszak of in de kast. Zo blijft het speeltje super interessant voor de hond. Het is dan uw magisch “wapen”.

Beslissen

Nooit toestaan dat uw hond beslist wanneer een bepaalde handeling is afgelopen, bijv. U bent de hond aan het borstelen, uw hond heeft geen zin meer en loopt weg. Roep uw hond dan terug en borstel hem dan nog even, zodat u bepaalt wanneer de handeling is afgelopen. (zie ook “spelen”)

Dominantie

Door de hond op te tillen en ergens op te zetten (tafel), laat u zien hoe sterk u bent. Dit gaat het beste met kleinere honden. Bij grotere honden demonstreert u uw kracht, door achter de hond te gaan staan en met uw handen de borstkas van uw hond te omstrengelen (vlak achter de voorpoten) en de hond op te tillen zodat hij met de voorpoten een stukje van de grond afkomt. De hond moet dit allemaal gelaten over zich heen laten komen en een beetje slap blijven hangen. Doet hij dit niet, dan zolang vasthouden en met de armen druk uitoefenen op de borstkas, tot zijn verzet gestopt is. (zo bootst u het paargedrag na, wat honden ook onderling doen ter bevestiging van hun dominantie).

Eten

In het gezin moet de hond als laatste zijn eten krijgen. Eerst eten de ranghoogsten
en dan de ranglagere. Als u nu een hond heeft die meerdere malen per dag z’n eten krijgt (pup), eet dan bijv. zelf eerst een koekje en geef dan de hond z’n eten.
Bij sommige gezinnen heeft de hond de hele dag een bakje voer staan, dan gaat deze methode niet op want waar altijd voer is hoeft ook in een hondenroedel niet gestreden te worden.

Scroll Up