Gebit kat

Gebitsaandoeningen komen veel voor bij katten en zijn een belangrijke reden voor een bezoek aan de dierenarts. Meer dan 75% van de katten heeft rond de leeftijd van 2 à 3 jaar al last van problemen, zoals tandsteen en tandvleesontsteking.

Hoe ontstaan gebitsaandoeningen?

De belangrijkste oorzaak van gebitsproblemen bij de kat is de vorming van tandplaque en tandsteen. Tandplaque wordt voortdurend gevormd in de mondholte door bepaalde bestanddelen uit het speeksel. Het vormt een dun, plakkerig laagje op de tanden en kiezen.

Tandplaque bevordert de groei van bacteriën, wat leidt tot ontsteking van het tandvlees (gingivitis). Deze ontsteking is een belangrijke oorzaak van de bij gebitsproblemen optredende slechte adem.

Wanneer tandplaque niet dagelijks wordt verwijderd, reageert het met calcium in het speeksel en ontstaat tandsteen. Zonder behandeling breidt de ontsteking zich verder uit onder het tandvlees en naar de gebitsondersteunende weefsels (het parodontium). Op den duur kunnen hierdoor de tanden en kiezen los gaan zitten en kunnen vanuit de mondholte zelfs ontstekingen elders in het lichaam ontstaan.

Een foto van een kat met tandsteen op de achterste kies

De behandeling

Als uw kat eenmaal last heeft van tandsteen en/of ontstekingen in de mond, is een gebitsreinigende behandeling door de dierenarts noodzakelijk. Hiervoor zal de kat onder narcose moeten. Tijdens deze ingreep worden tandplaque en tandsteen verwijderd, de tanden en kiezen en de gebieden eromheen grondig schoongemaakt en eventuele loszittende gebitselementen getrokken.

Om herhaling van de problemen te voorkomen kunt u een speciale gebitsverzorgende dieetvoeding aan uw kat geven.

Scroll Up