Gebit hond

Tandsteen

Gebitsaandoeningen komen veel voor bij honden en zijn een belangrijke reden voor een bezoek aan de dierenarts. Meer dan 75% van de honden heeft rond de leeftijd van 2 à 3 jaar al last van problemen, zoals tandsteen en tandvleesontsteking.

Tandsteen is de bruine aanslag op het gebit van uw huisdier. Vaak gaat dit gepaard met een flinke ontsteking van het tandvlees, terugtrekken van tandvlees, losraken van tandelementen. Voor ons is het meest opvallende verschijnsel de onfrisse adem en het vieze gebit. Ontstaan: Allereerst vormt zich een tandplaque op het gebit, dit is een zachte wittige makkelijk afschraapbare laag op de tandelementen. Dit bestaat uit voedselresten, dode en levende bacteriën en hun afvalstoffen.

Tandplaquevorming vindt voortdurend plaats en begint langs de tandvleesrand. Het lichaam reageert hierop met een afweerreactie en er ontstaat een ontsteking van het tandvlees.

Als de tandplaque regelmatig verwijderd wordt verdwijnt de ontstekingsreactie. Als dit niet gebeurt gaat ontsteking verder, breidt zich uit, het tandvlees trekt terug, het steunweefsel van de tanden raakt aangetast en kunnen tanden en kiezen losraken en uitvallen. De tandplaque verkalkt door het speeksel en ontstaat tandsteen. Tevens bestaat het risico dat bacteriën, samengaand met het ontstekingsproces via de bloedbaan in de nieren, op de kleppen van het hart of de lever terechtkomen en daar problemen geven.

Preventie

Het zal duidelijk zijn dat als er verder niets gedaan wordt de plaquevorming toch weer opnieuw zal plaatsvinden en het proces opnieuw zal beginnen. Het is daarom van belang iets preventiefs te ondernemen:- poetsen: U kunt de tanden van uw hond regelmatig poetsen. Er zijn speciale tandpasta’s voor hond verkrijgbaar met een speciaal smaakje. Met speciale tandenborstels of met een gaasje lukt dit over het algemeen goed. Wel in het begin enigszins geduld hebben, goed oefenen en goed belonen. Zeker een jonge hond kunt u goed aanleren regelmatig zijn tanden te laten verzorgen. 2-3 per week is meer dan voldoende.

Voer

Er speciaal voer verkrijgbaar ter voorkoming van tandsteen en ter verwijdering (o.a. door goed kauwen) van tandplaque. De brokken van dit voer zijn groter, waardoor uw huisdier meer erop moet kauwen, tevens zijn hieraan enzymen toegevoegd ter remming van het ontstaan van tandsteen. Ook diverse kauwstaafjes werken op deze manier, zijn vaak ook van dusdanige smaak dat het ook nog een tractatie is voor uw huisdier. Het meeste effect van dergelijke preventieve zaken bereikt u nadat het gebit een keer door de dierenarts is schoongemaakt en gepolijst, en u met een “schone lei” kunt beginnen.

Behandeling

De enige behandeling bestaat uit het verwijderen van het tandsteen, verwijderen van rotte en loszittende elementen (dit gebeurt onder volledige narcose). Daarna wordt het gebit gepolijst, hierdoor wordt het oppervlak gladder gemaakt, waardoor tandplaque zich niet zo snel meer kan vasthechten. Bij een huisdier gebeurt een zulke behandeling doorgaans onder verdoving. Het is anders niet mogelijk het gebit goed te behandelen, vooral achterin de bek. Daarnaast zal er vaak een antibioticakuur bij gegeven worden om de ontsteking van het tandvlees te genezen.

Hieronder ziet u het gebit van een hond vóór de gebitsbehandeling:

Hieronder ziet u het gebit ná de gebitsbehandeling:

Bel voor gebitscontrole

Conclusie

Een slecht gebit is een aandoening die niet verwaarloosd moet worden. Het is voor het huisdier onaangenaam, vaak met pijn in de mond gepaard gaand, maar ook voor de eigenaar, gezien de slecht riekende adem. Behandeling en preventie zijn in een vroeg stadium is minder ingrijpend en minder belastend dan later, wanneer er al een uitgebreide ontsteking, met loszittende tanden en veel etter en pus in de bek ontstaan is ( vaak letterlijk een etterbak).

Dus laat het gebit van uw huisdier regelmatig door de dierenarts controleren. En indien enigszins mogelijk poets de tanden van uw hond. Overweeg daarnaast een voeding die verzorgend en poetsend werkt bij het kauwen.

Scroll Up