Afscheid nemen

Veel hondenbezitters hopen dat hun dier rustig op zijn vertrouwde plek in zijn slaap zal overlijden, maar dit gebeurt echter niet zo vaak. Meestal zal men bij een aftakelende hond toch op enig moment een keuze moeten maken of het leven voor de hond nog draaglijk is. Natuurlijk ziet u als eigenaar erg op tegen deze beslissing. De dierenarts zal u zo goed mogelijk aangeven wanneer het niet meer in het belang van de hond is om langer door te gaan. Belangrijk bij deze beslissing is om de kwaliteit van leven voor de hond zo goed mogelijk in te schatten: heeft de hond pijn? Heeft hij nog plezier in zijn leven? Heeft de hond nog een goede eetlust? Is hij nog zindelijk in huis? En bij ziekte: wat is zijn kans op herstel?

Als de beslissing genomen is om het dier te euthanaseren kunt u een afspraak maken zodat dit in alle rust kan gebeuren. De hond krijgt eerst een injectie in de spier met een narcose middel waarvan hij rustig in slaap valt. Hij voelt dan niets meer en merkt niet meer wat er in zijn omgeving gebeurt. Daarna krijgt de hond een injectie met een overdosis slaapmiddel. Daardoor stopt eerst de ademhaling, vervolgens houdt het hart op met kloppen en overlijdt de hond. Veel mensen hebben het gevoel dat hun aanwezigheid bij het inslapen het dier tot steun is en dat ze zelf rustig afscheid kunnen nemen. Als u het niet prettig vindt om erbij te zijn hoeft dat natuurlijk niet.

Er wordt met u overlegd wat er na het overlijden met de hond gaat gebeuren. Deze keuze is heel persoonlijk. U kunt kiezen voor crematie bij een dierencrematorium. Zij halen de hond dan bij ons op. Ook is het mogelijk de hond te begraven. Verder is het mogelijk de hond in de kliniek achter te laten.

Verdriet om het verlies van uw hond is een heel natuurlijke reactie. Zeker als de band tussen u en de hond hecht is. Neem de tijd om over het verlies heen te komen. Een waardig afscheid en het terugkijken op alle goede momenten kunnen helpen bij de verwerking.

Scroll Up